Buğday
Aslı
Aslı Buğday Çeşidimiz;
- Geniş adaptasyon kabiliyeti
- Yüksek verim ve kalite
- Ekmeklik buğday çeşidi
- Çok soğuklara toleranslı
- Orta-uzun boylu, sağlam saplı ve yatmaya dayanıklı
- Külleme, sarı pas ve kahverengi pas hastalıklarına toleranslı
- Kardeşlenmesi gayet iyi
- Yüksek Proteinli
- Yüksek Glutenli
Gelibolu
Gelibolu Buğday Çeşidimiz;
Kışlık bir çeşit olup soğuklara toleranslıdır. Marmara bölgesinde her tülü toprak yapısında ve bölgenin tamamına ekimi yapılabilir. Marmara bölgesi dışında diğer bölgelerde ise taban alanlarda ekimi yapılabilir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok toleranslıdır. Kurakta verim potansiyeli yüksek düzeyde olduğu gibi iyi koşullarda da yüksek verim potansiyeline sahiptir. Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır.
F-85
F-85 Buğday Çeşidimiz;
Bitki boyu 80-90 cm olan çeşidin yaprakları koyu yeşil renkte, tüysüz ve dik bir yapıdadır.
Başaklar orta yoğunlukta, kılçıklı, yarı çomak şeklinde ve beyazdır.
Taneler yumurta şeklinde oval olup rengi kırmızıdır. Yarı sert buğdaylardan olup ekmeklik kalitesi iyidir. Kışlık olan çeşidin harman olma kabiliyeti ve gübreye reaksiyonu iyidir. Soğuğa dayanıklılığı iyi olup kurağa karşı toleranslıdır.
Yapay ve doğal koşullarda sarı pasa orta dayanıklıdır.
Trakya Bölgesine tavsiye edilmektedir
KARAKTERISTIK ÖZELLIKLERI :
- Kılçıklıdır
- Kırmızı renklidir
Yulaf
Kahraman
Kahraman Yulaf Çeşidimiz;
Bitki boyu 100-130 cm, sap sağlam ve kalın olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Yaprakları kalın ve koyu yeşil renktedir. Salkım şekli yayvan salkım tipinde olup salkımda tane sayısı 110-140 adettir. Kılçıksız çeşit olup, daneleri çok iri, kısa fakat dolgun ve kirli sarı renktedir.
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Alternatif-kışlık bir çeşit olup, Trakya bölgesindeki normal koşullardaki soğuklara karşı dayanıklılığı iyidir. Trakya- Marmara bölgesinde ekimi tavsiye edilir. Tane verimi çok yüksek ( 400-800 kg/da), dane dökmeyen erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kulllanılacak tohumluk miktarı 12-16 kg/da, yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (18-20 kg/da) artırılmalıdır. Uygulanacak gübre miktarı buğdayda olduğu gibi 12-14 g/da azot (N) ve 4-6 kg/da Fosfor (P2O5) olacak şekilde yapılmalıdır.
PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Kara pasa hassastır. Yulaf taçlı pası ve yulaf rastığına karşı orta dayanıklıdır.
KALİTE ÖZELLİKLERİ: Yaprakları kalın, geniş ve bol olması nedeniyle yeşil ot kalitesi iyidir. Bin dane ağırlığı 28,6-41,2 g, hektolitre ağırlığı 57,4-62,5 kg ve protein oranı % 11,1-17,6. 1000 tane ve hektolitre ağırlıkları yönünden yüksek olmasından dolayı insan beslenmesi açısından da çok iyi bir çeşittir.
Kuru Fasulye
Göynük 98
Göynük 98 Kuru Fazsulye Çeşidimiz;
-
105-110 günde olgunlaşan, makineli hasada elverişli ve geniş alanlarda fasulye tarımı yapılan tüm bölgelere tavsiye edilen, yemeklik kuru fasulye çeşididir.
-
Bodur gelişme formunda olup, sülük oluşturmayan çeşidin bitki boyu 45,0-55,0 cm, ve ilk bakla yüksekliği 16-22 cm arasında değişim göstermektedir.
-
Çiçek rengi beyaz, yaprak rengi yeşil ve yaprağın şekli oval ve ucu sivridir.
-
Horoz tane tipinde ve tane beyaz renkli olup, baklada tane sayısı 3-5 adet/bakladır.
-
Baklalar kılçıklı olup, 100 tane ağırlığı 54,0-55,0 g. arasında değişir.
-
Çeşidin en önemli özelliği Bakteriyel ve virüs hastalıklarına karşı toleranslı olmasıdır.
-
Baklalar olgunlaştığında bakla açılma özelliği yoktur.
-
Tane verimi iklim ve toprak koşullarına göre 220,0-260,0 kg/da arasında değişir.
-
Tanede Protein Oranı % 23,0-26,0 dir.
-
Islatarak 35 dakikada pişmekte olup, taneleri piştikten sonra fazla dağılmaz.
Nohut
Azkan
Azkan Nohut Çeşidimiz;
- Dik gelişen, orta derece dallanan, erkenci, yemeklik bir çeşittir.
- Kurağa ve soğuğa toleranslıdır.
- Bitki boyu : 40–45 cm.
- İlk bakla yüksekliği : 12-20 cm
- Çiçek rengi beyazdır.
- Koçbaşı tane tipinde ve tane, açık bej renklidir.
- Bitkide bakla sayısı : 24-30’dur.
- Baklada tane sayısı 1 - 2 adet olup, 100 dane ağırlığı 35-45 g. arasında değişir.
- Protein Oranı: %23,4-25,3`dür.
- Hasat olum süresi 100-105 gündür.
- Tane verimi : 220-380 kg/da
- Dekara atılacak tohum miktarı : 8-10 kg/da
- Antraknoz hastalığına dayanıklı, kök ve solgunluk hastalıklarına toleranslıdır.
Sertifikalı Nohut
Sertifikalı Tohumlarımızın Genel Özellikleri;
• Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı tamdır. İçerisinde yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız.
• Sertifikalı tohumluklarda yüksek çimlenme (çıkış) kabiliyeti vardır. Yani tarlaya attığınız her tohum çimlenir. Bu sayede kuvvetli bir gelişme gösterir, bu da bazı bitkilerde dekara ekilecek tohum miktarında %25’e varan verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür ve üreticiye kazanç sağlar.
• Söz konusu tohum ıslah edilmiştir. Bu nedenle toprak rutubetinden ve bitki besin elementlerinden (gübre) yararlanma kabiliyeti sertifikasız tohumlara oranla daha yüksektir.
• Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için (tekdüze çıkış) tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez.
• Bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemdedir, böylece; bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin yararı tam olarak kendini gösterir. Buda üreticiye zaman ve kazanç sağlar.
• Olgunlaşma tüm bitkilerde aynı zamanda olacağından hasat kolaylığı sağlar.
• Çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir. Çeşit özellikleri bilindiğinde ürünün gelişimi sırasında izlenecek olan uygulama (bakım, sulama vs.) programı da daha rahat belirlenir.
• Elde edilen ürünler aynı özelliklerde ve kaliteli olduğundan pazar değerleri yüksektir, bu da satış kolaylığı sağlar.
• Verim kabiliyeti diğer tohumlara göre daha yüksek olduğundan daha yüksek kazanç sağlar.
• Söz konusu tohumlar toprakta mevcut ve tohumla taşınan bazı hastalıklara karşı koruyucu olarak ilaçlandığından kayıplar minimum düzeydedir, ekimde fazla tohum kullanılmasına gerek kalmadığından tasarruf sağlar.
• Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimiz sertifikalı tohumluk kullandıklarını faturaları ile tespit ettirdikleri takdirde kullanılan tohumluk miktarına göre destekleme ödemesi almaktadırlar.
Fiğ
Orak Efe
Fiğ Genel Özellikleri;
Fiğler iyi bir yem bitkisidirler. Bünyelerinde yüksek oranda (%20-24) protein içerirler. Kullanım amaçlarına göre yeşil yem, kuru ot, silo yemi ve tane yem + saman (kes) olarak faydalanılabilir. Yüksek besleme değerine sahip olan fiğ otu geç biçilirse gebe hayvanlarda yavru atmalarına, süt hayvanlarında sütün acılaşmasına neden olabilir. Fiğlerden kışlık ara ürün olarak yararlanmanın yanında, yeşil gübre bitkisi olarak da yararlanılabilir. Bir ton yeşil fiğ otu dekara 8-10 kg azotu toprağa geçirmektedir.
Ayçiçeği
Somun Beyazı
SOMUN BEYAZI
TÜRKİYE'DE İLK
hibrit beyaz çezerlik ayçiçeği tohumu